BERLAEN is het soloproject van Wouter Berlaen. Als bassist voorziet hij al 15 jaar God & Klein Pierke van lage tonen: van Leki tot De Laatste Show Band en van K3 tot Eddy Wally zaliger, deze muzikant staat geseind als werkpaard in de studio én op het podium. Zelfs internationale sterren als Chaka Khan, Ali Campbell (UB40) en Lou Rhodes (Lamb) werden occasioneel door deze Zultenaar nederig van baslijnen voorzien. Momenteel tourt hij als vaste bassist met Raymond Van Het Groenewoud.

Sinds 2011 doet hij als kortweg BERLAEN een stap naar voor als singersongwriter. Met “Ge zij were zat” laat hij meteen horen hoe hij gebekt is in zijn onvervalst dialect uit Zulte – het Oost-Vlaamse dorpje waar BERLAEN opgroeide. Rechtuit & ongeschaafd maar altijd meezingbaar!

Die allereerste single kon als streekproduct rekenen op heel wat bijval in de nationale media. Dit tragikomische lied waarbij Luc De Vos zaliger & Maaike Cafmeyer BERLAEN vocaal flankeren (én acteren in de bijbehorende clip) passeerde maandenlang dagelijks op Radio 1. Opvolgende singles als “Ik ben nie schui van ui” en -ondertussen een BERLAEN vintage signature hymne- “Oe ver’est nog?” zoemden nog de hele zomer 2011 vrolijk door de ether. Ook die laatste voltreffer kreeg een ophefmakende clip mee ; daarin verscheen BERLAEN de hele song lang in puur adamskostuum tussen de dartele zusjes Erika & Heidi Van Tielen… Het debuutalbum “Vanuivoeurt” had kennelijk zijn entrée gemaakt in de Nederlandstalige popscene.

In november 2012 bestendigt BERLAEN die positie met “De loatste man” – zijn 2de full album. Met succes, zo getuigt de recensie van chef muziek Bart Steenhaut in De Morgen: “… Berlaen heeft na ‘Vanuivoeurt’ met ‘De loatste man’ een juweel van een dialectplaat uit.”

Daarop zet hij met “Brengt ui zuster mee” een eighties-klassieker van Sly Fox ongegeneerd funky naar zijn hand om heerlijk hoog in de nationale playlists te belanden. Voorts laat het album fijne gastbijdrages van bevriende artiesten als Kris De Bruyne en Isabelle A horen.

Jeugddromen gaan in vervulling wanneer BERLAEN als gast mag optreden met Raymond van het Groenewoud op de Nekkanacht 2013 én Johan Verminnen hem uitnodigt op zijn Radio 1 sessie in het najaar van 2013.

Eind 2015 verschijnt zijn 3de album “Van mijn erf”, waarmee BERLAEN voor eens en altijd een vaste gewaardeerde stek verovert in het Nederlandstalige muzieklandschap. Het Nieuwsblad roept met een 4 sterren recensie het album uit tot één van de platen van 2015: “… zijn teksten zijn direct en confronterend, eerlijk en recht uit het hart. En muzikaal hebben zijn nummers hitpotentie te over”.

Met zijn muzikale spitsbroeders Ward Snauwaert & Laurens Billiet neemt BERLAEN in 2018 zijn 4de full album op ; tevens zijn allereerste & titelloze vinylplaat. Op de valreep van de zomer verschijnt de A-zijde als EP “Kort & krachtig” digitaal op alle streamings- & downloadplatformen, om dan de B-zijde als winter EP “‘t Beste van de reste” te releasen begin 2019. De radiohit “Oltijd blijv’n goan” overschreed ruim de kaap van 3 maand zomerse airplay op Radio 1 om uiteindelijk in de Ultratop van Radio 2 te belanden ; inclusief hilarische videoclip, zoals de mensheid ondertussen van deze eigenzinnige artiest gewoon is.

Ook de opvolgende singles “Kort en krachtig” en “Stommekloeut” kregen dezelfde media-aandacht toebedeeld met zo’n 14 weken hoogste rotatie op Radio 1 én noteringen in de Vlaamse Ultratop van Radio 2. Op de koop toe schreef BERLAEN ondertussen het nieuwste campagnelied voor Te Gek?! ter preventie van psychische kwetsbaarheid, dat hij samen met Barbara Dex en opper-Scab Guy Swinnen inzong.

Live blijft BERLAEN de hoogste verwachtingen inlossen, daarvan getuigt hun 3de passage op Dranouter Festival 2019, waar het powertrio al om 14u de volle 1500 man aan de Club Stage in opperste vervoering bracht. Iets wat de band eerder al deed op Maanrock Mechelen (2017), Boterhammen In Het Park (AB Brussel 2012-2013-2016), Gentse Feesten (2012), Herbakkersfestival Eeklo (2013), Kneistival Knokke (2021), Paulusfeesten Oostende (2021), naast tal van culturele centra waar BERLAEN steevast een zittend publiek aan het dansen én een staand publiek stil krijgt.